Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон03082020

Брой 145, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова: Социално-икономическите мерки на властта са неадекватни

Корнелия Нинова: Социално-икономическите мерки на властта са неадекватни

Отговорните за сегашната криза са двама – премиерът и главният прокурор, заяви Явор Божанков от БСП

“Социално -икономическите мерки са неадекватни на кризата. Кризата от COVID-19 ни даде тежки уроци. Време е за смели действия. Само нова субсидия за болниците няма да реши нито един от проблемите в здравеопазването. Нужна е наредба за определяне на възнагражденията на лекари и сестри. Да има базова заплата и над нея да се надгражда според финансовата състояние на болницата. Болниците да не са търговски дружества. ДДС на лекарствата да се намали. Истинското решение за ниските пенсии е тяхното преизчисляване с нов коефициент на средноосигурителният доход, а не 50 лв. подаяние. Средствата за икономиката да се инвестират във високотехнологични производства, а не в приближени и колекторските фирми. Да се подкрепят петте икономически сектори, които носят най-голям ръст в БВП. Но за тези мерки трябва правителство с доверие и с капацитет. Това на Борисов няма  и двете. То е част от кризата, а не нейното решение”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в Гоце Делчев, където взе участие в отчетно -изборната конференция на партията. Тя поздрави организацията за нейната работа и им благодари за резултатите на изборите. Там БСП има седми мандат кмет в лицето на Владимир Москов.

„В типичен стил премиерът Борисов казва “Аз докарах пари от Европа, аз давам 29 млрд.“. Нека да напомним, че не той, а българските работници, работодатели и европейските данъкоплатци дават. Той само разпределя и го прави по толкова разбойнически и абсурден начин, че резултатът е плачевен. Но в един момент, когато обществото се тресе от скандали, а правителството е делегитимирано, това да се харчат огромни средства за спасяване на имиджа на министър-председателя, според нас е скандално. Затова държим да дойде там, където му е мястото, и да даде отчет в Народното събрание, но той очевидно се скри“. Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БНТ.

По думите на депутата: “Отговорните за сегашната парламентарна и извънпарламентарна криза са двама - Бойко Борисов и главният прокурор Гешев. И двамата бягат от дебати.

България се намира в тежка парламентарна и политическа криза. Изходът от настоящата ситуация е един - служебен кабинет, който да гарантира честни избори. В краткосрочен план БСП извика всички отговорни фактори да дадат обяснение. Борисов за това как се харчат средствата, а Гешев за действията на прокуратурата. В по-дългосрочен план изработваме визия за това как да се променят правилата в съдебната система. Ще отворим и един голям дебат за мястото на прокуратурата в нея. Хората на протеста се борят за две оставки, но всъщност искат справедливост, те не искат пари. Затова опитът на Борисов да даде на този и на онзи, няма да го спаси“, поясни Божанков.

Относно блокираните ключови кръстовища от протестиращите социалистът коментира, че това е съпротива срещу управление, което използва произвол. Явор Божанков заяви, че твърдо подкрепя протестите. „Разбира се, не одобрявам никаква форма на насилие, но причината насилието да ескалира е в поведението на властта и нейната арогантност“, заключи той.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие