Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 149, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Проф. Ангелов: Остър недостиг на медици в битката срещу COVID-19

Проф. Ангелов: Остър недостиг на медици в битката срещу COVID-19

Проф. Ангелов: Остър недостиг на медици в битката срещу COVID-19

За изминалото денонощие са починали 29 души - най-много за един ден от началото на пандемията

Най-големият проб­лем, пред който сме изп­равени в момента, е свър­зан с медиците на първа линия. Всички те са изморени, голяма част от тях са заразени, а някои са и в реанимация. Имаме нужда от помощ. Виж­даме решението в актив­ното учас­тие на лекарите от добол­нич­ната помощ. Медиците в бол­ниците работят 24 часа в денонощието, 7 дни в сед­мицата – за всички нас. Ще проведем срещи с рек­торите на медицин­с­ките универ­ситети и да обсъдим въз­мож­ността студен­тите шести курс да помагат и това да им се приз­нава за стаж, заяви минис­търът на здравеопаз­ването проф. Кос­тадин Ангелов на сед­мич­ния брифинг на здрав­ните власти за раз­витието на пан­демията. За изминалото денонощие са починали 29 души — най-много за един ден от началото на пан­демията. Другите негативни рекорди за пос­лед­ното денонощие са — новите случаи са 1 472 от нап­равени 8 738 PCR теста, което е 16.8%. Актив­ните случаи са 14 689. 1 732 души са хос­питализирани, от тях 107 в интен­зивни отделения. Ще нас­тоявам кметовете в общините, в които има сериозен недос­тиг на медицин­ски специалисти, да организират срещи и да се осигури помощ от страна на медиците от добол­нич­ната помощ, каза още минис­търът.

Глав­ният дър­жавен здравен инс­пек­тор доц. Ангел Кун­чев обяви, че Бъл­гария е на 9-о място по смър­т­ност на пациенти с COVID-19 в Европейс­кия съюз и на 22-ро — по заболеваемост. Не може да се каже, че има териториална закономер­ност в раз­п­рос­т­ранението на вируса. При хос­питализираните няма особена промяна. Процен­тът на хората с положителни проби, нуж­даещи се от лечение е иден­тичен с този от миналата сед­мица, допълни доц. Кун­чев.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Индийска медалистка получи бонус безплатна пица до края на живота си

Индий­ката Мирабай Чану спечели сребърен медал във вдигането на тежести при жените в кат. до 49 кг, който е един­с­т­вен за родината ѝ? до момен…

Прочети още:

Loading...

Свят

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

Потвърдени са около две дузини културни обекти, както и 1394 км железопътна линия в Иран

След няколко дни онлайн обсъж­дания Организацията на …

Прочети още:

Loading...

Земеделие