Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет25092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67954 BGN1 GBP = 2.14389 BGN1 CHF = 1.81566 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Българска мозаечна икона е почитана в Назарет

Българска мозаечна икона е почитана в Назарет

Българска мозаечна икона е почитана в Назарет

Наричат израел­с­кия град Назарет „цветето на Галилея“, а също и град на Благовещението — там където Дева Мария получила благата вест, че е е изб­рана да роди Божия Син. Някога там живели Йосиф и Мария, а Иисус прекарал дет­с­т­вото си, след зав­ръщането на Светото семейс­тво от изг­нание в Египет.

Обвит в мис­тика и легенди за живота на Иисус Назарянина, приказ­ният град има няколко храма, пос­ветени на Благовещение. Най-голям сред тях е католичес­кият, пос­т­роен през 1750 г. от ордена на Фран­цис­кан­ците и обновен през 1969 г. В него същес­т­вува интересна традиция — католичес­ките общ­ности от цял свят да подаряват раз­лични икони от мозайка, в чест на Богородица. Една от тях е бъл­гар­ска. Всеки народ пресъз­дава иконата на Богородица, чрез харак­терис­тиките на своите национални религиозни пред­с­тави. Ако е от Япония — изг­лежда като японка, ако е от Етиопия — като етиопка.Българската икона се намира в двора на базиликата, точно в ляво от входа. Тя е на много стратегическо място, близо до голямата статуя на Божата майка, между френ­с­ката и етиоп­с­ката икони. Съз­дадена е от худож­ника Стоян Карагеор­гиев и е дарена е от католичес­ката общ­ност в Бъл­гария и е донесена през 2013-та г.

Иконата е мозайка в класически визан­тийски стил и изоб­разява Мадоната с младенеца. Вдъх­новена е от „Света Богородица – Врата небесна“ в Несебър, която Апос­толичес­кият делегат мон­сеньор Анджело Рон­кали много е харес­вал, когато е работил в Бъл­гария.

България

Икономика

Спорт

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Главният мениджър на клуба Красимир Балъков разясни поредните треньорски рокади

Глав­ният мени­джър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков разясни после…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Loading...