Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет25092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67279 BGN1 GBP = 2.12856 BGN1 CHF = 1.81549 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) „Портрет на художника като млад“ на Джеймс Джойс излезе самостоятелно

„Портрет на художника като млад“ на Джеймс Джойс излезе самостоятелно

„Портрет на художника като млад“ на Джеймс Джойс излезе самостоятелно

Пор­т­рет на худож­ника като млад“, пър­вият роман на Джеймс Джойс (18821941), излиза за първи път като самос­тоятелно издание на бъл­гар­ски език, изд. “Лист“.

Художес­т­веното офор­м­ление е Милена Въл­нарова, а преводът е дело на изтък­натия поз­навач на Николай Б. Попов. Това е най-яркият роман на ирлан­деца, богот­ворен като най-влиятелната фигура в литературата на ХХ век.

Пър­вият вариант на „Пор­т­рета“ е есе, което авторът пред­лага през 1904 г. на списание „Дейна”, но получава отказ. Редак­торът Уилям Магий мотивира решението си кратко и ясно: „Не мога да отпечатам това, което не мога да раз­бера“.

Но 21-годишният меч­тател не се отказва. Решава да преработи есето си в автобиог­рафичен роман с работно заг­лавие „Стивън хероят”. Занимава се с тек­ста 2 години като заедно с него пише и раз­казите от сбор­ника „Дъб­лин­чани”. Резул­татът не го задоволява и през 1907-а Джеймс Джойс отново започва да пише „Пор­т­рет на худож­ника като млад”. Завър­шва го през 1911 г., но отново го преработва.

През 1914 г. романът излиза като под­лис­т­ник на списание „Егоист”, а две години по-късно е издаден в книга. Така след цяла декада някогаш­ното есе порас­тва до шедьовър на светов­ната литература. В Бъл­гария „Пор­т­рет на худож­ника като млад“ излиза за пръв път през 1981 г. в превод на Николай Б. Попов в общ сбор­ник с цикъла раз­кази „Дъб­лин­чани“.

България

Икономика

Спорт

Канят Петър Жеков в щаба на ЦСКА

Треньорът на ЦСКА Стамен Бел­чев може да прибегне до любопитен ход в желанието си да реши проб­лемите в атаката на отбора.

Той обмисля да покан…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Фермерите в Добруджа нямат пари за есенната сеитба

Фермерите в Добруджа нямат пари за есенната сеитба

Дори могъщи финансово фирми са изправени пред този проблем, не могат да си осигурят средства и прибягват до купа с пшеница

Земедел­с­ките стопа…

Прочети още:

Loading...