Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб26092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67954 BGN1 GBP = 2.14389 BGN1 CHF = 1.81566 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Противоречията в НАТО засенчват срещата на върха край Лондон

Противоречията в НАТО засенчват срещата на върха край Лондон

Противоречията в НАТО засенчват срещата на върха край Лондон

Макрон отстоява диагнозата си за “мозъчната смърт” на пакта

Лидерите на страните от НАТО раз­говаряха в голф клуб край Лон­дон на остра среща на върха дори по стан­дар­тите на ерата на Доналд Тръмп, като целта им бе да раз­решат раз­личията си около воен­ните раз­ходи, бъдещите зап­лахи, включително Китай и ролята на Тур­ция в Алианса, кон­с­татира Рой­терс, цитирана от “Фокус“.

Лидерите проведоха пред­варителни двус­т­ранни срещи в Лон­дон във втор­ник, по време на които на повър­х­ността излязоха големи раз­личия. Тръмп, който в миналото обяви, че НАТО е остаряло, раз­к­ритикува остро Еманюе Мак­рон за комен­тарите му миналия месец за стратегичес­ката „мозъчна смърт“ на НАТО. Мак­рон обаче нас­тоя и сега на своето, като посочи, че е важно лидерите да обсъж­дат въп­росите отк­рито, ако искат да намерят решения.

Моите изяв­ления за НАТО предиз­викаха някои реак­ции. Стоя зад казаното от мен“, заяви френ­с­кият президент. „Това е бреме, което споделяме, не може да влагаме пари и да плащаме с живота на нашите вой­ници, без да сме си изяс­нили фун­дамен­тите, на които трябва да се основава НАТО“.

Едно от основ­ните оплак­вания на Мак­рон е, че Тур­ция, член на НАТО от 1952 г. все по-често дейс­тва по свободен начин, извър­ш­вайки атаки в Сирия, вдигайки оръжие срещу сирийс­ките кюр­д­ски Отряди за народна самоот­б­рана (ОНС), които бяха съюз­ници на запад­ните сили срещу “Ислям­ска дър­жава”.

Тур­с­кият президент Реджеп Ердоган заяви, че ще се противопос­тави на плановете на НАТО за защита на бал­тийс­ките дър­жави и Полша от Русия, ако Алиан­сът не приз­нае ОНС за терорис­тична групировка.

Във втор­ник Тръмп, който отдавна обвинява европейс­ките съюз­ници, че се пол­з­ват от под­к­репата на американ­с­ката супер­сила, без да поемат своята част от раз­ходите, описа съюз­ниците, които плащат по-малко от очак­ваното, като „длъж­ници“.

От срещата на НАТО се очаква Европа, Тур­ция и Канада да обещаят, че до 2024 г. ще увеличат колек­тивно раз­ходите си за отб­рана до 400 млрд. долара.

България

Икономика

Култура

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

„Удовол­с­т­вие е да попад­неш в невероят­ния магичен, извън­земен, абсур­ден, смешен, трагичен Радич­ков свят, да се срещ­неш с Радич­ковите герои, т…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Главният мениджър на клуба Красимир Балъков разясни поредните треньорски рокади

Глав­ният мени­джър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков разясни после…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...