Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет07082020

Брой 149, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65147 BGN1 GBP = 2.17235 BGN1 CHF = 1.81785 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Проучване: Европейците вече не шофират толкова безразсъдно

Проучване: Европейците вече не шофират толкова безразсъдно

Проучване: Европейците вече не шофират толкова безразсъдно

Гърците и французите ругаят най-често зад волана, докато испанците си падат по клаксона

Европей­ците вече не шофират така опасно и проявяват по-голяма учтивост, когато са зад волана, с изк­лючение най-вече на гър­ците и фран­цузите, показ­ват данни от годиш­ния барометър на фон­дация “Венси оторут“, пуб­ликувани вчера, предаде АФП.

Рис­ковото поведение със сигур­ност остава много раз­п­рос­т­ранено на Стария кон­тинент: 88 процента от водачите в 12 европейски дър­жави, учас­т­вали в проуч­ването на Ипсос, приз­нават, че превишават раз­решената скорост, дори и това да става рядко, а 61 процента не спаз­ват безопасна дис­тан­ция.

Сред 14-те показателя, които измер­ват опас­ното поведение на пътя, 8 намаляват и само 2 се увеличават: телефоннните раз­говори по време на шофиране с Блутут сис­тема с вграден високоговорител, както и нас­т­рой­ването на Дж Пи Ес уст­ройс­тво по време на шофиране. И макар все още 84 процента от шофьорите да се страхуват от агресия на друг водач, те проявяват по-малка недоб­рожелател­ност: ругаят малко по-малко (55 на сто), надуват клак­сона по-малко (51 на сто), по-рядко зад­минават отдясно (34 на сто) и по-рядко се залеп­ват зад колата пред тях (33 на сто). В същото време повече водачи излизат от колата, за да раз­решат спор с друг шофьор (20 процента).

В средизем­номор­с­ките дър­жави не се справят така добре: гър­ците най-много се приб­лижават плътно до колата пред тях (47 на сто) и ругаят най-често, наравно с фран­цузите (70 процента), докато испан­ците най-много обичат звуковите сиг­нали (66 на сто). Гър­ците са също начело по опасно поведение. На обрат­ния полюс са британ­ците, които шофират най-безрисково.

Шофьорите от Северна и Източна Европа също имат своите грехове. Шведите най-много превишават ограниченията на скоростта (92 процента), най-малко спаз­ват дис­тан­ция (74 процента) и най-често отк­лоняват пог­лед от пътя за поне две секунди (88 процента). Нидер­лан­д­ците най-много зад­минават отдясно на магис­т­рала (48 процента), докато поляците най-често слизат от автомобила, най-вече заради спор (37 процента). Проуч­ването е проведено сред 12 400 европейци на въз­раст над 16 г., като от всяка от 12-те дър­жави са или анкетирани минимум 1000 души.

Икономика

БАБХ проверява сиренето и кашкавала в търговските вериги

БАБХ проверява сиренето и каш­кавала в тър­гов­с­ките вериги

Има свръх производство на сурово мляко в Европа, което ще наложи прилагането на регулации

Бъл­гар­с­ката аген­ция по безопас­ност на храните, Коми…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свиват бюджетът на „Герена“ до 500-600 хиляди на месец

Свиват бюджетът на „Герена“ до 500600 хиляди на месец

Името на фир­мата, отпус­нала заема, не може да бъде оповес­тена, заради нежеланието на самата ком­пания, заяви Павел Колев

Бюджетът на Лев­ски за…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...