Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб19092020

Брой 179, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.6579 BGN1 GBP = 2.13682 BGN1 CHF = 1.82073 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Бившият крал Хуан Карлос е отишъл засега в Доминиканската република

Бившият крал Хуан Карлос е отишъл засега в Доминиканската република

Бившият крал Хуан Карлос е отишъл засега в Доминиканската република

82-годишният ексмонарх получил 100 млн. долара за жп линия в Саудитска Арабия

Бив­шият испан­ски крал Хуан Кар­лос е отишъл в Доминикан­с­ката репуб­лика, след като напусна родината си заради няколко скан­дала, съобщи Рой­терс.

Натис­кът върху бив­шия крал нарасна след започ­нало раз­с­лед­ване на испан­ски и швей­цар­ски прокурори на договор за високос­корос­тна жп линия в Саудит­ска Арабия.

Хуан Кар­лос реши да напусне Испания, за да поз­воли на сина си, крал Фелипе VI, да управ­лява без допъл­нителни проб­леми, съобщи испан­с­кият крал­ски двор, без да каже къде ще отиде бив­шият крал.

Според в. “Ван­гуар­дия“ 82-годишният Хуан Кар­лос е заминал за Пор­тугалия с кола, а оттам е взел самолет за Доминикан­с­ката репуб­лика, където смята да остане няколко сед­мици, преди да отиде в друга страна.

По-рано пор­тугал­с­ката телевизия ТВИ24 раз­кри, че Хуан Кар­лос се намира в пор­тугал­с­кия курорт Каш­кайш близо до Лисабон, където е прекарал част от дет­с­т­вото си.

През юни испан­с­кият Вър­ховен съд започна раз­с­лед­ване за ролята на Хуан Кар­лос в договор за високос­корос­тна жп линия в Саудит­ска Арабия. Това стана, след като швей­цар­с­кото издание “Трибюн“ написа, че Хуан Кар­лос е получил 100 млн. долара от покой­ния саудит­ски крал.

Заместник-премиерът Пабло Иглесиас който е от радикал­ната левица, нарече решението на бив­шия крал да напусне страната нас­ред раз­с­лед­ване срещу него за коруп­ция като недос­тойно за бивш дър­жавен глава и каза, че то ком­п­рометира испан­с­ката монар­хия.

Иглесиас допълни, че Хуан Кар­лос трябва да отговаря за всякакви неред­ности в Испания и че едно демок­ратично правител­с­тво не трябва да оправ­дава поведение, което под­копава монар­хията.

Адвокатът на Хуан Кар­лос заяви, че клиен­тът му остава на раз­положение на прокуратурата.

България

Икономика

Световната банка: Намалява качеството на образованието в България

Светов­ната банка: Намалява качес­т­вото на образованието в Бъл­гария

Албания, Азер­байджан и Русия са сред пър­вите 10 дър­жави, пос­тиг­нали глобален нап­редък в областта на здравеопаз­ването и образованието В Бълга…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие

Loading...