Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон21092020

Брой 180, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.6579 BGN1 GBP = 2.13682 BGN1 CHF = 1.82073 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Бурни антиправителствени протести заливат Бейрут

Бурни антиправителствени протести заливат Бейрут

Бурни антиправителствени протести заливат Бейрут

Експлозията в ливанската столица остави кратер с дълбочина 43 м

Ливан­с­ката полиция изпол­зва съл­зот­ворен газ, опит­вайки се да раз­п­ръсне множес­тво протес­тиращи, които блокираха улица близо до сградата на пар­ламента в цен­търа на Бей­рут в неделя вечерта, предаде Рой­терс.

Протес­тите заляха града за втора поредна вечер с искания за оставка на коалицион­ното правител­с­тво на премиера Хасан Диаб и за независимо раз­с­лед­ване на причините за огром­ния взрив, който миналия втор­ник опус­тоши столицата.

Демон­с­т­ран­тите успяха да съборят желез­ните заг­раж­дения и да си пробият път към една от улиците, водещи към сградата на пар­ламента на пл. пл.„Етоал”. Там се завър­заха остри схватки с веригата от полицаи с плас­т­масови щитове. На входа на площада лум­наха пламъци.

Те явно не можеха да се справят с активис­тите, някои от тях с противогази, внезапно изс­качащи от странични укрития и хвър­лящи камъни срещу полицаите от близко раз­с­тояние, отбелязва ТАСС.

До протес­тите и сблъсъците се стигна, след като лидерът на опозицион­ната хрис­тиян­ска пар­тия Катаиб — Сами Джемайел, призова в събота за масови антип­равител­с­т­вени дейс­т­вия. Протес­тиращите обвиняват управ­ляващата коалиция в коруп­ция и нас­тояват за пред­с­рочни избори.

Коман­д­ването на армията призова протес­тиращите да не излизат извън рам­ките на мир­ните протести. В заяв­ление, прочетено по телевизия “Ал Арабия“, категорично се отрича, че воен­ните стрелят с кур­шуми срещу протес­тиращите. В същото време коман­д­ването предуп­реди, че няма да търпи атаки срещу вой­ниците и нападения срещу обекти и час­тна соб­с­т­веност в цен­търа на столицата. Според репор­тери и наб­людатели нап­режението в града се покачва.

При снощ­ните сблъсъци по улиците на столицата бяха ранени близо 500 души, сред тях 70 полицаи и 105 военни, включително 8 офицери.

Гиган­т­с­ката екс­п­лозия в прис­танището на Бей­рут остави кратер, дъл­бок 43 м. Това съобщи вчера източ­ник от ливан­с­ките сили за сигур­ност, като цитира оценки на френ­ски екс­перти по взривно дело, изп­ратени на мес­топ­роиз­шес­т­вието.

При екс­п­лозията във втор­ник загинаха над 150 души и 6000 бяха ранени, а десетки все още се водят без­с­ледно изчез­нали. Избухна прис­танищен склад, в който според премиера Хасан Диаб е имало 2750 т амониев нит­рат, съх­раняван от 6 години “без пред­пазни мерки“.

България

Икономика

Световната банка: Намалява качеството на образованието в България

Светов­ната банка: Намалява качес­т­вото на образованието в Бъл­гария

Албания, Азер­байджан и Русия са сред пър­вите 10 дър­жави, пос­тиг­нали глобален нап­редък в областта на здравеопаз­ването и образованието В Бълга…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие

Loading...