Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет01102020

Брой 188, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67136 BGN1 GBP = 2.15014 BGN1 CHF = 1.81179 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Демонстрациите в Беларус не стихват пети пореден ден

Демонстрациите в Беларус не стихват пети пореден ден

Демонстрациите в Беларус не стихват пети пореден ден

7000 души са задържани от неделя 0 “Комерсант“: Страната се раздели на арестуващи и арестувани

Демон­с­т­рациите в Беларус продъл­жават вече пети ден след президен­т­с­ките избори, за които ЕС заяви, че не са били “нито свободни, нито чес­тни“, предаде ДПА.

Във фокуса на демон­с­т­рациите са призивите към дъл­гогодиш­ния президент на Беларус Алек­сан­дър Лукашенко да подаде оставка, въп­реки че според оповес­тените от избор­ните власти пред­варителни резул­тати той печели с над 80 процента от гласовете на избирателите. Лукашенко, на 65 г. , ръководи бив­шата съвет­ска репуб­лика вече чет­върт век и не толерира инакомис­лието. По данни на беларус­ката ЦИК избирателна комисия, Лукашенко печели в Минск с 64,49 на сто от гласовете, предаде ТАСС. Основ­ната му опонен­тка, опозиционер­ката Свет­лана Тиханов­ска, печели 14,92 на сто от гласовете в беларус­ката столица.

“Срам ни е от теб!“, бе написано на плакат, дър­жан от демон­с­т­ран­тка, наредила се в една от т.нар. вериги на солидар­ността, заедно с други демон­с­т­ранти, изразяващи недовол­с­т­вото си от победата на Лукашенко, по-голямата част от които жени, става ясно от снимки, пуб­ликувани в независимия беларуски инфор­мационен пор­тал Tut.by. Мир­ните демон­с­т­рации през деня, в които учас­т­ват жени, дър­жащи цветя, кон­т­рас­тират с белязаните от насилие сблъсъци между полицаи и демон­с­т­ранти, повечето от които мъже, как­вито има всяка нощ след изборите в неделя.

Беларус­кото вът­решно минис­тер­с­тво съобщи по-рано, че при демон­с­т­рациите в срядаи чет­вър­тък са били задър­жани около 700 души. Общият брой на задър­жаните от неделя насетне е близо 7000. Влас­тите започ­ват да освобож­дават задър­жаните по време на демон­с­т­рациите, предаде ТАСС, като се позова на правозащит­ната организация “Весна“.

Реп­ресиите срещу демон­с­т­ран­тите в Беларус провокираха сериозни критики на Запад, пише АП. Ръководителят на европейс­ката дип­ломация Жозеп Борел заяви, че ЕС ще прераз­г­леда отношенията си с Беларус и че обмисля да въведе “мерки срещу отговор­ните за насилието, необос­нованите арести и фал­шифицирането на избор­ните резул­тати“.

Беларус се раз­дели на арес­туващи и арес­тувани, пише рус­кият в. “Комер­сант“. Нап­режението не стихва. На град­с­ките улици в цялата страна излизат хора, протес­тиращи срещу насилието на влас­тите и убедени, че президен­т­с­ките избори в неделя са били фал­шифицирани. Силовите струк­тури продъл­жават масово да задър­жат хора и това предиз­виква нови протести. Дори ако президен­тът Алек­сан­дър Лукашенко реши сега въп­роса с улицата, управ­лението му вече няма да е спокойно, пише корес­пон­дент на изданието от Минск.

България

Икономика

Култура

НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2020 В СОФИЯ

Съв­ременна литература, интересни места, извес­тни лица: такава е НОЩТА НА ЛИТЕРАТУРАТА, която запоз­нава широката пуб­лика с откъси от прои…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Пиронкова премина впечатляваща граница от 5 милиона долара

Пиронкова премина впечатляваща граница от 5 милиона долара

Цветана Пирон­кова вече премина границата от впечат­ляващите 5 милиона долара, спечелени от наг­радни фон­дове през професионал­ната си кариера. …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...