Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет23102020

Брой 204, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Огнената стихия в Калифорния подлага пожарникарите на сериозни изпитания

Огнената стихия в Калифорния подлага пожарникарите на сериозни изпитания

Гиган­т­с­ките пожари, които опус­тошават от повече от месец запад­ното крайб­режие на САЩ, започ­ват да се прев­ръщат и в бреме за изтощените пожар­никари, чиито огромни усилия са услож­нени от коронавирус­ната пан­демия, предаде АФП.

В Калифор­ния над 19 000 пожар­никари се опит­ваха да се справят с 27 големи пожара. Огнените стихии там вече опус­тошиха над 20 000 кв. км и отнеха живота на над 30 души. Те пос­тавиха под въп­рос и традицион­ните тех­ники за борба с пожарите, казва Дарел Робъртс, ръководител на пожар­никар­ски батальон, който има 20 г. стаж зад гърба си. За Робъртс няма съм­нение, че климатич­ните промени доп­ринасят за пожарите. Заради спаз­ване на антикоронавирус­ните мерки пожар­никари носят свои лични палатки на базовите лагери, за да се пред­пазят от зараза.

Пожар­никарите изпит­ват както физическа, така и психологическа умора от бит­ката с огъня. Те се борят с пламъците между 24 и 36 часа, а после си почиват при тем­ператури от над 38. Вър­вят из трудни терени часове наред, а после трябва да се вър­нат обратно, след което отделят част от времето за почивка за почис­т­ване на пожар­никар­с­кото си снаряжение. Пожар­никарите освен това пропус­кат и рож­дени дни на свои близки, не могат да бъдат до болен член на семейс­т­вото си. Всич­кият този стрес води до по-висок процент на деп­ресиите и на самоубийс­тва сред пожар­никарите съпос­тавимо със сред­ното за страната.

България

Икономика

Н. Василев: Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд

Н. Василев: Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд

Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеж­дането на валут­ния борд досега. Раз­дават се милиарди, но без да има нуж­ното пок­ритие от приходи, и то…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Шахтьор подчини Реал (Мадрид) като гост

Отборът на Шах­тьор (Донецк) пос­тигна изненад­ваща победа с 3:2 като гост на Реал (Мад­рид) в двубой от група В на Шам­пион­с­ката лига. Попад…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...