Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт01122020

Брой 232, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Шимпанзетата, досущ като хората, избират по-внимателно приятелите си с възрастта

Шимпанзетата, досущ като хората, избират по-внимателно приятелите си с възрастта

Шимпанзетата, досущ като хората, избират по-внимателно приятелите си с възрастта

Американ­ски изс­ледователи, проучили шим­пан­зета в резер­ват в Уганда и установили, че и те, досущ като хората, започ­ват да под­бират по-внимателно приятелите си с нап­ред­ването на въз­растта, пише в. “Дейли мейл“.

Тех­ният приятел­ски кръг се стес­нява и те залагат на по-стойностни другари в живота. Връз­ките на шим­пан­зетата стават също така по-позитивни, когато те попад­нат в зряла въз­раст.

Екипът на Алек­сан­дра Розати от универ­ситета в Мичиган осъщес­т­вил 78 000 часа наб­людения върху социал­ните отношения на тези човекоподобни май­муни в течение на две десетилетия. В проуч­ването били обх­ванати 21 мъжки шим­пан­зета на въз­раст между 15 и 58 години.

Сам­ците на стари години пред­почитали да общуват с установени приятели, доказали вер­ността си. Те не се интересували от нови запоз­нан­с­тва, раз­читайки на старите.

Шим­пан­зетата ветерани изг­раж­дали по-позитивни връзки в срав­нение с младоците, които често изпадали в ненужни кон­ф­ликти.

“Най-интересното в случая е удивител­ната прилика на шим­пан­зетата с човеш­ките същес­тва, изтъква Алек­сан­дра Розати. С въз­растта тези животни са склонни да пред­почитат по-тесен кръг от стой­нос­тни приятел­с­тва, да тър­сят мир и спокойс­т­вие!“

Нап­ример 40-годишен мъжки екзем­п­ляр има средно 3 пъти повече висококачес­т­вени приятел­с­тва и 1/3 повече жен­ски приятел­с­тва.

България

Икономика

Пандемията “изяде“ книгата, 30% спад на продажбите

Пандемията “изяде“ книгата, 30% спад на продажбите

През месеците април и май пък спадът бил драстичен - до 70 на сто

С30% са спад­нали продаж­бите на книги през тази година вслед­с­т­вие на пан­деми…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Син на руски милиардер иска да влезе в Ботев (Пд)

Синът на рус­кия милиар­дер Борис Зин­гаревич — Антон, идва до броени дни в Бъл­гария за среща, за да пред­ложи сделка за Ботев (Плов­див). Това т…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...