Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб05122020

Брой 234, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Българинът не помни да е ял толкова скъпо свинско месо

Българинът не помни да е ял толкова скъпо свинско месо

Българинът не помни да е ял толкова скъпо свинско месо

Продава се на най-високите цени от 10 години насам, само през септември мръвката е скочила с 45%

Свин­с­кото месо дос­тигна рекор­дни цени през пос­лед­ните месеци. Килог­рамът вече струва почти 89 лева, и то на едро. Само през сеп­тем­ври цените са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на свин­с­кото за пос­лед­ните 10 години, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тър­жищата, която следи рав­нищата на едро, съобщи Нова тв.

Тър­гов­ците приз­нават, че за месец цената на свин­с­кото е скочила с лев-два. От свинефер­мите обяс­няват високите цени с недос­тига на свин­ско след бума на африкан­с­ката чума. Най-силно дефицитът се усеща в Китай, където и кон­сумацията на свин­ско в света е най-голяма. Цветан Илиев от Асоциацията на индус­т­риал­ните свиневъди обясни, че в Китай се произ­вежда повече от половината от месото в света, в момента лип­с­ват около 40% от него. Това се отразявало на тър­говицията по целия свят. Според произ­водителите и преработ­вателите месото ще пос­къпва още до края на годината. По-осезаем ръст обаче тър­гов­ците очак­ват нап­ролет. По-скъпо ще купуваме и кол­басите.

Пред­седателят на Асоциацията на месоп­реработ­вателите в Бъл­гария Атанас Урдужоров обясни, че цените на месото, което идва от Европа от началото на година са се повишили с 50%. “Не само, че е по-скъпо, ами и го няма“, призна той. А род­ното произ­вод­с­тво не може да задоволи пазара.

Екс­перти, които следят бор­сите отб­лизо обаче твър­дят, че няма основание за такова драс­тично покач­ване на цените. Пейо Майор­ски от Асоциацията за защита на пот­ребителите смята, че тър­гов­ците спекулират с африкан­с­ката чума, защото светов­ната борса не показва недос­тиг на месо.

За спекула на пазара предуп­реж­дават и от Комисията по стоковите борси и тър­жища. Прог­нозите им са за успокояване на цените до края на годината. А в момента, ако пот­ребителите замес­тят свин­с­кото с пилешко или телешко, нап­ример, пос­къп­ване може да се очаква и при другите меса, предуп­реж­дават тър­гов­ците.

България

Икономика

Българите ще отделят 25% от месечните си доходи за празнични разходи

Българите ще отделят 25% от месечните си доходи за празнични разходи

Бъл­гарите планират да отделят 25 процента от месеч­ните си доходи или средно по 269 евро на домакин­с­тво за праз­нични раз­ходи по Коледа — това…

Прочети още:

Loading...

Култура

Фестивалът „Златен ритон“ще премине онлайн

25-ото издание на фес­тивала за бъл­гар­ско докумен­тално и анимационно кино „Златен ритон“ ще пред­с­тави онлайн и без­п­латно най-новите филми от …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Волейболистите на България ще играят на Мондиал 2022

Мъж­кият ни национален тим по волей­бол може да се счита за сигурен учас­т­ник на светов­ното пър­вен­с­тво през 2022 година. Това стана ясно, след …

Прочети още:

Loading...

Свят

В Москва започват да записват за ваксиниране срещу вируса

В Москва започват да записват за ваксиниране срещу вируса

Препаратите срещу КОВИД-19 имат феноменални перспективи

От днес на сайта на мос­ков­с­кия кмет и на столич­ната управа започва запис­ване за вакси…

Прочети още:

Loading...