Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет07082020

Брой 149, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65147 BGN1 GBP = 2.17235 BGN1 CHF = 1.81785 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Пожарите по житните ниви са все от човешки грешки

Пожарите по житните ниви са все от човешки грешки

Над 893 декара житни масиви са унищожени при 4 пожара във Врачан­ско още в самото начало на жът­вената кам­пания. „С нас­тъп­ване на фаза восъчна зрелост, в периода на жът­вена кам­пания въз­ник­ват множес­тво пожари, при което се унищожават хиляди декари със зърнено-житни кул­тури. Най-честите причини са неб­реж­ност при боравене с отк­рит огън, тех­ническа неиз­п­рав­ност, късо съединение”, обясни говорителят на полицията във Враца Красимир Василев.

Едно от най-важните правила, което трябва да се спазва до окон­чател­ното прибиране на рекол­тата и изораване на стър­нищата, е да не се пуши, да не се пали отк­рит огън и да не се пар­кират превозни сред­с­тва на раз­с­тояние по-малко от 50 м до посевите, твър­дят екс­пер­тите.

Заб­ранено е изгарянето на стър­нища и други рас­тителни отпадъци и изпол­з­ването на отк­рити огнеиз­точ­ници в земедел­с­ките земи, слогове и край­пътни ивици. При започ­ване на жът­вата трябва да се осигуряват изис­к­ващите се противопожарни ивици, широки не по-малко от 6 м, изпъл­нени чрез ожън­ване, отс­т­раняване на сламата и изораване. Трябва да се изпол­зва изп­равна тех­ника с осигурени иск­рогасители и сред­с­тва за пър­воначално гасене на пожари”, уточни още Красимир Василев. Препоръчително е ежед­невно след прик­люч­ване на работа тех­никата да се почис­тва от нас­лоен прах, горими рас­тителни остатъци и масло.

Освен изгорелите близо хиляда декара житни масиви във Врачан­ско до момента, сериозно пос­т­рада и стопанин от село Галиче – община Бяла Слатина. Не ясно все още защо е плам­нал сел­с­кос­топан­с­кият му склад с люцерна. Пламъците унищожили 100 рулона, а щетата е около 7000 лв.

Пожар­ната служба във Враца за пореден път призова стопаните на земедел­ски земи и лицата, които имат отношение към жът­вената кам­пания, да проявят по-висока отговор­ност при дей­ности в жит­ните масиви или в близост до тях.

Икономика

БАБХ проверява сиренето и кашкавала в търговските вериги

БАБХ проверява сиренето и каш­кавала в тър­гов­с­ките вериги

Има свръх производство на сурово мляко в Европа, което ще наложи прилагането на регулации

Бъл­гар­с­ката аген­ция по безопас­ност на храните, Коми…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свиват бюджетът на „Герена“ до 500-600 хиляди на месец

Свиват бюджетът на „Герена“ до 500600 хиляди на месец

Името на фир­мата, отпус­нала заема, не може да бъде оповес­тена, заради нежеланието на самата ком­пания, заяви Павел Колев

Бюджетът на Лев­ски за…

Прочети още:

Loading...

Свят

Япония почете с минута мълчание жертвите в Хирошима преди 75 г.

Япония почете с минута мъл­чание жер­т­вите в Хирошима преди 75 г.

Атомната бомба на САЩ унищожава тогава 140 000 души

Япония почете на 6 август с минута мъл­чание паметта на жер­т­вите от американ­с­ката атомна б…

Прочети още:

Loading...