Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон03082020

Брой 145, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Житото в Добруджа със 71% по-малко спрямо 2019 г.

Житото в Добруджа със 71% по-малко спрямо 2019 г.

Житото в Добруджа със 71% по-малко спрямо 2019 г.

Агроминистърът уверява, че нямало да има поскъпване на хляба заради ниските добиви

Земеделският министър Десислава Танева съобщи в ефира на БНТ, че тази година се очаква по-малка реколта от пшеница, като основна причина за това е сушата в определени райони на страната. По думите й житницата на България - област Добрич, вече усеща проблема, като до момента жътвата се движи със 71% по-нисък добив спрямо миналата година. Танева уточни, че подобни проблеми има основно в източните региони на страната. В областите Силистра, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол добивът е с 45-53% по-нисък спрямо 2019 г. В обобщение тя прогнозира общ спад от 25% на добива за тази година. Въпреки данните земеделският министър не очаква хлябът да поскъпне, като прогнозира, че България ще остане голям нетен износител на пшеница.

За да подкрепим сеитбата наесен възнамеряваме на УС на ДФЗ да вземем решение за кредитиране за семена и торове в по-голям размер от обичайното. Към момента разчетите ни са направени за общ ресурс от 15 млн. лв. или за още 20 лв./дка за покупка на семена и торове за идващата сеитба, каза още земеделският министър Десислава Танева.

По оперативни данни на земеделските областни дирекции в момента българските зърнопроизводители са прибрали пшеницата на 55%. Тя припомни, че прогнозата на ЕС за общия добив на България е 5 млн. тона, обявена в края на месец юни. Данните на министерството преди месец бяха за около 4.9 млн. тона, но вероятно ще има лек спад надолу до 4,6 млн. тона. Браншовите организации са с най-песимистичната прогноза – 4–4,1 млн. тона.

Земеделският министър изрази съжаление, че в източните райони, които изреди, не всички пролетници са в добро състояние. Ето защо тя отново повдигна темата за компенсационния фонд, който в началото се замисля за борба срещу градушките, но впоследствие и срещу сушата. „В момента по мярка „Управление на риска“ при нас все още не се усвоява сума, защото няма годен бенефициент. А с такъв фонд можехме да компенсираме земеделските производители с европейски средства. За такива инструменти в следващата ОСП ще има още по-високи бюджети.

Тази ситуация трябва да ни накара да се замислим по-стратегически, а не за 50 или 70 ст./дка за един фонд, който в такава ситуация щеше да е най-добрата подкрепа за всички, които сега са засегнати от сушата“, убедена е Десислава Танева.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят