Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 94, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фермери точат субсидии с 200 000 виртуалните овце

Фермери точат субсидии с 200 000 виртуалните овце

Фермери точат субсидии с 200 000 виртуалните овце

Чрез порочната схема някои си докарват по половин милион лева , казват от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация

След броени дни се очаква Минис­тер­с­т­вото на земеделието да пуб­ликува официал­ните данни от преб­рояването на земедел­с­ките стопан­с­тва, нап­равено миналата година. Преб­рояването се прави в страните членки на ЕС на всеки десет години и е основа за фор­миране на политиките в сек­тора, за който Европейс­кият съюз отделя близо 40 на сто от общия си бюджет. По неофициална инфор­мация на бранша вир­туал­ните овце у нас са над 200 хиляди. Нашите подоз­рения се оправ­даха, комен­тира в интервю за БНР пред­седателят на Национал­ната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Вир­туал­ните животни фигурират в сис­темата на ветеринар­ните власти, но не и във фер­мите, сиг­нализирали са неед­нок­ратно от асоциацията. „Чрез тях се усвояват суб­сидиите за пасища“, поясни Караколев. Така се получава след­ното — „фер­мерът Х „има“ налични в момента 1 000 овце, а дали ги има, дали не — никой не си прави труда да провери“, изтъква той. На база на тази инфор­мация в сис­темата, общината раз­п­ределя на съот­вет­ния фер­мер хиляди декари пасища от общин­с­кия или дър­жав­ния позем­лен фонд. Това ощетява мал­ките и средни фер­мери по места, те са потър­певши, защото не могат да се въз­пол­з­ват от близ­ките пасища, заети от някой, който е на 5080-100 км, раз­каза Симеон Караколев. „Може да се стигне и до 10 декара да се дават на една овца“. Суб­сидията варира между 30 и 50 лева на декар. „Можете да смет­нете — с едни 10 хиляди декара пасища съот­вет­ният бенефициент ще получи половин милион“.

Как работи цялата схема? „Срещу пари. Плащат си на тоя, който раз­п­ределя тези имоти. Вероятно някой служител на въп­рос­ната общин­ска администрация“,пояснява още Караколев. Според живот­новъдите проб­лемът може да се реши чрез засичането на данни от преб­рояването на земедел­с­ките стопан­с­тва. „И за всяко раз­минаване се прави теренна проверка. Не се ли изчисти това нещо, този порочен кръг ще продъл­жава да същес­т­вува“, категоричен е Симеон Караколев. След фор­мирането на новата земедел­ска комисия в пар­ламента бран­шовата асоциация ще внесе свои пред­ложения за законови промени.

България

Икономика

Култура

Спорт

Дамбраускас: Този мач бе катастрафа за нас

Треньорът на Лудогорец Вал­дас Дам­б­раус­кас заяви, че поражението от ЦСКА с 1:4, е било катас­т­рофа за неговия отбор. “Когато спечелиш титл…

Прочети още:

Loading...

Свят

Разхлабват мерките в Гърция, от петък отпадат много ограничения

Разхлабват мерките в Гърция, от петък отпадат много ограничения

Над една четвърт от пълнолетните граждани в ЕС биха отказали ваксинация срещу COVID-19, показва проучване

От петък гръц­ката вер­сия на “зелен …

Прочети още:

Loading...