Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 149, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) С 3,5 млн.т по-голям добив от жито в Евросъюза след майския дъжд

С 3,5 млн.т по-голям добив от жито в Евросъюза след майския дъжд

С 3,5 млн.т по-голям добив от жито в Евросъюза след майския дъжд

В док­лад, оповес­тен от Служ­бата за вън­шни пазари към минис­тер­с­т­вото на земеделието на САЩ (FAS USDA) се кон­с­татира, че зас­тудяването и обил­ните валежи през май сложиха край на спекулациите, че добивите от пшеница могат да се окажат по-малки от очак­ваните заради суша. Оцен­ката за рекол­тата на пшеница в ЕС-27 през 2021/22 г. е увеличена с рес­пек­тиращите 3,5 млн.т, в срав­нение с предиш­ната прог­ноза — до 137,5 млн.т, а това е с 11,6 млн.т повече от количес­т­вото ожънато през нас­тоящата 2020/21 г.

Дан­ните за засетите с пшеница площи остават неп­роменени (23,9 млн. хек­тара), така че увеличението на произ­вод­с­т­вото идва изцяло от по-високите добиви. Според FAS USDA през 2021/22 г. сред­ният добив от пшеница в ЕС-27 ще въз­лезе на 5,77 тона на хек­тар, с 6 на сто повече от миналата година и от 5-годишната средна стой­ност.

Агрос­пециалис­тите отбеляз­ват, че по-хладното от нор­мал­ното време през април, а час­тично и през май забави раз­витието на рекол­тата от пшеница със сед­мица до десет дни, но в същото време, както това вече беше отбелязано по-горе, изцяло неут­рализираха ефекта от април­с­ката суша. За Полша и Бъл­гария прог­ноз­ната летва е пов­диг­ната с по 200 хил.т за всяка от страните — до 12,0 млн.т и 5,9 млн.т.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Индийска медалистка получи бонус безплатна пица до края на живота си

Индий­ката Мирабай Чану спечели сребърен медал във вдигането на тежести при жените в кат. до 49 кг, който е един­с­т­вен за родината ѝ? до момен…

Прочети още:

Loading...

Свят

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

Потвърдени са около две дузини културни обекти, както и 1394 км железопътна линия в Иран

След няколко дни онлайн обсъж­дания Организацията на …

Прочети още:

Loading...