Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 149, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Жътва 2021: Около 30% от площите с ечемик в Южна България вече са прибрани

Жътва 2021: Около 30% от площите с ечемик в Южна България вече са прибрани

Жътва 2021: Около 30% от площите с ечемик в Южна България вече са прибрани

Жът­вата на ечемик е в ход в цяла Южна Бъл­гария, а на места вече и в север­ните части на страната. Тази година сред­ните добиви са доста над миналогодиш­ните, благодарение на пад­налите дъджове. На много места обаче валежите идват в повече на земедел­ците, защото те стес­няват “прозореца“ за въз­мож­ност за жътва.

Сред­ната реколта от ечемик в региона на Ямбол, Хас­ково, Свилен­г­рад и Чир­пан­ско се движи около 500520 кг./дка. В част от общините близо до Странджа-Сакар добивите се движат около 390420 кг.дка. В Бур­гаско и региона на Сливен, Айтос и Кар­нобат сред­ните добиви от ечемик 2021 са 500 кг./дка.

Началото на жът­вата на ечемик закъсня със средно 10 дни заради поредицата от валежи, а за северна Бъл­гария закъс­нението ще е с около 1517 дни спрямо нор­мал­ното за сезона. Проверка на АгроК­луб сред земеделци в Южна Бъл­гария показва, че пад­налите дъж­дове са дос­татъчно за много добро раз­витие на рекол­тата с пшеница, слън­чог­лед и царевица в регионите на Пазар­джик, Плов­див, Стара Загора и Сливен, но на места в Ямбол­ско валежите все още са на границата на необ­ходимото, а поради специфич­ните климатични особености, части от община Тун­джа, са с по-малко валежи от обичай­ното.

В Северна Бъл­гария посевите с пшеница, царевица и слън­чог­лед се раз­виват отлично благодарение на дос­татъч­ното влага в поч­вата. Час­тично поразни от градушка и проливни дъджове площи има в региона на Шумен, Раз­г­рад и Русе, но общият им раз­мер е между 1.5% и 2%.

Заради сушата през миналата година, добивите от зърно бяха значително по-ниски от обичай­ните, но сега стопаните се надяват на високи добиви, както при есен­ниците, така и при пролет­ните кул­тури.

Част от зър­ноп­роиз­водителите бър­зат с жът­вата на ечемик, за да засеят вед­нага след това царевица.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Индийска медалистка получи бонус безплатна пица до края на живота си

Индий­ката Мирабай Чану спечели сребърен медал във вдигането на тежести при жените в кат. до 49 кг, който е един­с­т­вен за родината ѝ? до момен…

Прочети още:

Loading...

Свят

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

Потвърдени са около две дузини културни обекти, както и 1394 км железопътна линия в Иран

След няколко дни онлайн обсъж­дания Организацията на …

Прочети още:

Loading...